Att välja mellan krypto och investmentbolag

Handel med krypto

Kryptoinvesteringar- och handel har kommit att bli något som vissa anser vara ”the best thing since sliced bread”, medan andra avfärdar fenomenet som en fluga som snart kommer att ha haft den sista av sina 15 minuter i rampljuset. Hur utgången blir när det gäller detta är något som framtiden får utvisa, men för den som är intresserad finns det en hel del fördelar med att investera i krypto:

 • Krypto styrs inte av någon central myndighet.
 • Det kan användas som betalningsmedel.
 • Avkastningen har ofta varit hög. Med tanke på dess höga volatilitet bör man å andra sidan vara beredd på krypto-krascher, vilket har förekommit.
 • Det är enkelt att komma i gång med kryptohandel.

Kryptons volatilitet

En tumregel när det gäller tillgångar som får höga avkastningar under kort tid är att de ofta är volatila, antingen på kort eller lång sikt. Man bör därför vara medveten om att även om man lyckas med att få ordentlig avkastning på sina kryptoinvesteringar, kan detta ”försprång” när det gäller vinstackumulering snabbt försvinna vid en krasch. Liksom med andra typer av spekulativ handel bör man därför inte satsa mer än man har råd att förlora.

Vilka olika typer av krypto-varianter finns det?

 • Den vanligaste och mest kända kryptovalutan är utan tvekan Bitcoin. Det är en digital tillgång som har varit i bruk sedan 2009 och har ett inbyggt direktiv i källkoden som begränsar antalet Bitcoin-mynt till 21 miljoner.
 • Etherum kom ut på kryptomarknaden 2015. Till skillnad från Bitcoin är Etherum-mynten obegränsade.
 • Kryptobörsen Binance lanserade 2017 något som kallas för Binance Coin. Skaparna av denna kryptovaluta följde i Bitcoins spår och begränsade Binance Coin till 200 miljoner mynt.
 • 2012 var det år som Ripple anlände på kryptomarknaden, och den kännetecknas av att den tillämpar en specialtillverkad teknologi vid namn RippleNet. Maxantalet Ripple som får förekomma är 100 miljarder mynt.

Egenskaperna hos investmentbolag

När man handlar aktier på börsen köper man andelar i olika bolag. För det mesta har dessa bolag en specifik affärsverksamhet som går ut på att producera varor/och eller tjänster. När man köper aktier i ett investmentbolag investerar man i stället i en entitet som har som syfte att köpa upp delar av andra företag. På själva investmentbolaget är huvudaktiviteten därför att analysera andra aktier på marknaden, i stället för att sälja tjänster och produkter som går utöver den dynamik som förekommer på börsen.

På det sättet är den funktionella biten hos ett investmentbolag likartad den hos en fond. Skillnaden i det här fallet är att man vid köp av aktier i ett investmentbolag köper en del i ett faktiskt bolag, medan man vid köp av andelar av en fond köper delar av en ”entitet” som drivs internt t.ex. av en bank.

Spridning och lägre kunskapskrav

Om man ska köpa aktier i ett bolag som erbjuder varor och tjänster behöver man vara påläst rörande vilka förutsättningar som råder. Det kan exempelvis röra sig om:

 • Huruvida det finns en efterfrågan på dessa varor och tjänster.
 • Bolagets likviditet.
 • Ifall ledningen har tillräckligt med erfarenhet för att driva företaget.
 • Externa faktorer som kan påverka aktiekursen.

När man köper aktier i ett investmentbolag äger man indirekt delar av många andra företag som själva investmentbolaget redan har analyserat, vilket innebär att man inte nödvändigtvis behöver göra denna analys själv till samma grad. Kunskapskraven (eller rättare sagt nödvändigheten) för att vinstpotentialen ska vara så optimal som möjligt är därmed lägre. Dock behöver man såklart ha gjort en analys själv för att avgöra ifall investmentbolaget som sådant drivs tillräckligt professionellt och huruvida det har bra förutsättningar för att lyckas.

Vad bör man välja?

Precis som när man ska välja investeringsform i andra sammanhang beror mycket på vilken typ av investerare du är och hur mycket du har råd eller är villig att förlora. Det finns de som föredrar att spara på längre sikt och då kan möjligtvis ett investmentbolag vara att föredra. Samtidigt kan det vara en bra idé att titta på hur det specifika investmentbolagets aktie har utvecklats över tid innan man tar ett beslut.

För den som är sugen på lite mer volatilitet, kan kanske kryptovalutor vara ett lämpligare alternativ. Som tidigare nämnts bör man göra efterforskningar innan man börjar.