Amerikanska investmentbolag

Businessman and his financial investment

Det är ingen hemlighet att den amerikanska börsen påverkar stora delar av ekonomin. Därför är du kanske intresserad av att veta mer om några stora amerikanska investmentbolag. De kan fungera som ett komplement i din katalog. Ett av de mest kända bolagen är Berkshire Hathaway som ägs av ikoniska Warren Buffett. De äger bland annat delar av Apple och Coca Cola.

Urtypen av amerikanska investmentbolag

Berkshire Hathaway brukar räknas som det ultimata investmentbolaget. De har byggt upp hela sin verksamhet kring investeringar som har blivit mer lönsamma. När de har genererat tillväxt har de kunnat investera i nya företag. Det är faktiskt inte lika vanligt i Sverige. Här är det många som startar ett investmentbolag av på grund av skattemässiga skäl. 

 

Om du vill investera i amerikanska investmentbolag finns det mycket att välja på. Det känns ofta lite roligare än den svenska marknaden. Den amerikanska börsen kan också svänga betydligt snabbare än den svenska på gott och ont. 

 

Nedan följer en lista på några av de populäraste investmentbolagen i USA:

 

  • Brookfield
  • Markel Corporation
  • Liberty Global
  • State Street
  • Alleghany

Därför ska du välja ett amerikanskt investmentbolag

Du kanske funderar över varför du ska välja amerikanska investmentbolag framför svenska. För många känns det ju tryggare att investera i ett svenskt alternativ. Det är ju oftast bolag som du har hört talas om och kan läsa om i de svenska tidningarna. Faktum är att du inte behöver välja det ena över det andra, det går lika bra att sprida ut sina tillgångar. 

Om du väljer att investera i amerikanska investmentbolag får du större geografisk spridning och exponering mot ett annat geografiskt område. Du har dessutom möjligheten att köpa in dig i stora bolag som Apple och Spotify. Du kan hitta flera investmentbolag Avanza som har amerikanskt ursprung. 

USA är världens största ekonomi

Inte nog med de anledningar som är listade ovan, USA är också världens största ekonomi och är alltid högintressant av den anledningen. I USA fungerar också marknaden på ett lite annorlunda sätt. Svenska investmentbolag sköts ofta av inflytelserika familjer med mycket makt. Därför är det många som säger att de inte alltid tänker på aktieägarnas bästa. Det finns också en liten misstro mot investmentbolag i Sverige av just den anledningen. Det är något som inte är lika vanligt i USA.

Att välja både svenska och amerikanska bolag

När man pratar om fonder pratar man ofta om vikten att investera i olika marknader. Samma argument kan användas för investmentbolag. Genom att investera i båda får du spridning på två olika marknader. Det som man måste vara medveten om är att investmentbolag brukar ses större risk än att investera i fonder. 

 

Det bästa är alltså att se över dina möjligheter och bestämma dig därefter. Du kan alltid ta hjälp av en ekonomisk rådgivare om du är ny på aktiemarknaden.

Så kan du köpa amerikanska aktier

Det enklaste om du vill börja handla med amerikanska aktier är att vända dig till en aktiemäklare i Sverige. Några av de populäraste alternativen är Avanza och Nordnet. Tidigare var det mycket mer kostsamt att investera i just amerikanska bolag. 

Något som du också måste ta hänsyn till är en eventuell valutaväxling och att en valuta tappar i värde. Det kan vara värt att kolla hur mycket dollarn är värd innan du köper in dig i amerikanska investmentbolag. Om du skulle äga amerikanska aktier och den svenska kronan blir starkare kommer det påverka dina tillgångar negativt. Det motsatta gäller om dollarn stärks. Amerikanska aktier har varit mycket populära de senaste åren eftersom den svenska kronan har visat negativa resultat. 

Välj mellan flera olika kontotyper

När det kommer till kontotyper finns det väldigt många olika alternativ. Du kan till exempel köpa aktier med ISK eller depåkonto. Om du inte är så införstådd med det kan du läsa mer om de olika kontotyperna hos Skatteverket innan du bestämmer dig

Valet mellan investmentbolag och amerikanska fonder

Många ställer sig nog frågan om det är bäst att investera i amerikanska investmentbolag eller i fonder. Och faktum är att det inte finns något bra svar på den frågan. Du kan aldrig veta till 100% om du kommer gå med vinst när du investerar i börsen. 

De flesta brukar argumentera för investmentbolag eftersom du slipper betala den dyra förvaltningsavgiften. Du har dessutom chans till högre avkastning vilket lockar många. Dock är det också förvaltat med högre risk. Du sätter alla dina pengar i ledningens händer. Det är dem som måste förvalta kapitalet och bidra till en högre tillväxt. Det finns många artiklar du kan läsa om du vill veta mer om riskerna med fonder och aktiebolag.

Fördelarna med amerikanska investmentbolag

Nu ska vi gå igenom fördelarna med amerikanska investmentbolag. Förhoppningsvis kan det hjälpa dig på vägen när du ska välja dina investeringar. En stor fördel är att du får tillgång till en stor marknad där några av världens största företag är representerade. Många av dessa amerikanska investmentbolag har också riktiga höjdare i styrelsen. Ett lysande exempel har vi redan pratat om i texten med Warren Buffet. 

 

I Sverige finns det en debatt som pratar om hur det försiggår maktmissbruk hos svenska investmentbolag. Det är något som har fläckat ner ryktet en hel del. Denna debatt har du inte på den amerikanska marknaden. Det är nu också billigare att köpa amerikanska aktier vilket gör att fler människor får upp ögonen för börsen.

Nackdelar med amerikanska investmentbolag

Det finns självfallet också nackdelar med amerikanska investmentbolag och de ska vi också prata mer om. En nackdel är att många svenskar inte har lika stor koll på den amerikanska marknaden som på den svenska. Därför är det svårt att veta vilka företag som är värda att satsa på. Det är också svårt att veta hur styrelsen är uppbyggd för varje enskilt företag. 

 

Den andra nackdelen är att du är sårbar inför valutakursen. Dels kan det bli dyrt att växla in pengar om du ska köpa många aktier. Dels kommer din fond att påverkas av kronan som går upp och ner i värde. Det är något som du inte kan styra när du köper in dig i amerikanska investmentbolag. 

 

Som privatperson måste du alltså väga för- och nackdelar och se vilket som passar dig bäst. USA är onekligen en intressant marknad som du kan lära dig mer om. Genom att läsa på om de olika företagen är det enklare att göra bra investeringar.

Vanliga frågor och svar om amerikanska investmentbolag

Det allra kändaste är förmodligen Berkshire Hathaway som äger delar av Coca Cola. Några andra välkända bolag är Liberty Global och Brookfield. 

Det enklaste är om du blir medlem hos en svensk aktiemäklare som Avanza eller Nordnet. Här kan du registrera dig med BankID och sätta in pengar. Sedan är det bara att köpa in dig i det amerikanska investeringsbolag som du tycker är intressant. Det går självfallet att köpa in dig i flera.

USA är världens största ekonomi vilket betyder att du köper in dig på världens största aktiemarknad. Det finns även väldigt många investmentbolag att välja på.