Rabatt och premie investmentbolag

Rabatt och Premie Investmentbolag

Att sätta sig in i investeringar kan vara lite överväldigande till en början. Det finns många olika termer som du kanske inte känner till och måste lära dig betydelsen av. Ett av dessa är rabatt och premie investmentbolag. Det är väldigt viktigt om du ska kunna köpa in dig till ett bra pris i ett investmentbolag. Det är också siffror som är värda att studera om du planerar en ny investering.

Oftast är det fördelaktigt att investera när det är rabatt på ett investmentbolag men det finns även de som investerar i en premier. Det är inte säkert att det alltid råder rabatt eller premie på ett visst bolag utan det kan växla. Det beror ofta på om företaget går med vinst eller inte. Här förklarar vi begreppet i lite närmare detalj. 

Välj ett rabatt och premie Investmentbolag

Funderar du på att investera rekommenderar många att du väljer ett rabatt och premie investmentbolag där premien för närvarande är hög. Det kan vara väldigt svårt att veta det som nybörjare. Därför kan du hjälp av en rådgivare som kan guida dig rätt. 

Om du handlar med rabatt innebär det att du får de underliggande bolagen billigare vilket förstås är en fördel. Det blir billigare än om du skulle köpt alla bolagen privat och var för sig. Om du ska göra en större investering eller om det handlar om mycket pengar är det smart att ta hjälp av en rådgivare. Det finns många som specialiserar sig på börsen och som kan vägleda dig. Du ska dock aldrig göra något som du inte känner dig 100% bekväm med. 

En premie är motsatsen till detta och betyder att då betalar en högre summa för själva investmentbolaget. Det kanske inte låter så positivt vid första anblick men det finns faktiskt situationer då det är att bra föredra. Har du en ekonomisk rådgivare kan det värt att se över alla dina möjligheter gällande framtida investeringar.

Att räkna ut rabatt och premie

Det är ganska enkelt att själv räkna ur rabatt och premie eftersom bolagen är skyldiga att redovisa sina siffror med jämna mellanrum. De måste till exempel släppa en kvartalsrapport varje kvartal och i denna finns det något som heter substansvärde. Enkelt förklarat så är det värdet på deras kapital. Det är denna summa som du ska lägga lite extra energi på. 

Du delar bara substansvärdet med priset på bolagets aktie. På så sätt får du fram om det är en premie eller rabatt. Sedan kan du välja om du vill gå vidare eller om du ska avvakta med ditt köp. 

Läs på om olika investmentbolag

Även om rabatt och premie hjälper dig på vägen säger det inte allt om ett investmentbolag. Du bör även läsa på om de investmentbolag du är intresserad av för att lära dig mer. Du kan till exempel läsa om hur deras styrelse är uppbyggd och vad de har redovisat för siffror de senaste åren. Kolla även om media har skrivit något om bolaget i fråga. Det går att hitta artiklar från flera år tillbaka. Något som verkligen kan hjälpa dig på vägen är debattartiklar. Det brukar vara hjälpsamt att höra en åsikt från någon som är väl insatt i branschen och börsen. 

När det kommer till investmentbolag lönar det sig verkligen att läsa på lite extra och inte bara hoppa på första och bästa alternativ. Det finns även flera forum och sidor där börshandeln avhandlar och där man kan dela med sig av sina tips och funderingar. Det går att lära sig mycket av de som har erfarenhet av börshandel. Kanske kan du även få råd om rabatt och premie investmentbolag och hur du ska tänka i olika avseenden. Det gäller inte bara Stockholmsbörsen utan allmänt.

Så börjar du handla

När du känner att du har tillräckligt med kött på benen kan du börja handla med investmentbolag. Som nybörjare kan det kännas lite läskigt. Många väljer därför att gå via något som kallas för aktiemäklare. I Sverige har vi två väldigt välkända alternativ och det är Avanza och Nordnet. Här kan du dra nytta av enkel registrering och tydlig information. 

Hittar du en premie som du tycker verkar väldigt bra ska du inte vänta allt för länge med ditt köp. Saker och ting kan röra sig ganska fort på börsen. Det gäller alltså att hitta en bra balans. Du måste vara eftertänksam men inte heller för feg. Ju mer rutin du får desto säkrar kommer du bli på dina val. Tänk på att handel på börsen alltid är förenat med risk.