Utländska investmentbolag

utländska investmentbolag

Det är egentligen ingen större skillnad på hur svenska och utländska investmentbolag investerar. Syftet är alltså att köpa in sig, investera i bolag för att öka tillväxten. Om du vill göra din egen portfölj mer global och varierad kan utländska investmentbolag vara ett väldigt bra alternativ. 

Det finns gott om utländska investmentbolag så du kommer knappast ha någon brist på alternativ. Men som svensk är det vanligt att man främst fokuserar på svenska alternativ. Det är kanske inte så konstigt eftersom du förmodligen känner till många av bolagen. 

Du bör alltså börja med att läsa på om utländska alternativ och se vad som finns. Du får då en mer mångsidig och portfölj och blir inte lika sårbar. När man pratar om aktiemarknaden är ett tips normalt att du ska sprida ut dina tillgångar.

USA och resten av världen

De flesta börjar säkert med att snegla åt den amerikanska börsen och amerikanska investmentbolag. Det är inte så konstigt med tanke på att USA är världens största ekonomi. Här har du alltså möjligheten att investera i globala företag som Apple och Coca cola. Nedan finner du också en lista på investmentbolag från USA:

  • Blackrock
  • Berkshire Hathaway
  • Danaher
  • Loews
  • State Street

Stora bolag i Europa

Det finns även flera utländska investmentbolag i Europa som kan vara värda att spana in. Här följer några exempel:

  •  Sampo
  • Capman
  • Aker
  • Exor
  • Ahold Delhaize

Tänk på att en historiskt hög avkastning aldrig är någon garanti för hur det kommer se ut i framtiden. Det gäller oavsett vilket investmentbolag du väljer.

Detta är utländska investmentbolag

Ett utländskt investmentbolag investerar också sitt kapital i andra företag. Man brukar säga att det finns två huvudsakliga anledningar till varför någon gör det. Den första är att få den primära makten över ett bolag. Som huvudsaklig investerare kan man välja vilken riktning företaget ska ta. Den andra anledningen är att öka substansvärdet i en substansvärdering för aktieägarna. 

Det här är sällan något som är svart eller vitt. Istället är det en blandning av båda delarna. Utifrån som småsparare är det väldigt svårt att se hur ett investmentbolag sköts i toppen. Det gäller både för de utländska alternativen och för de svenska. 

Den stora skillnaden mellan utländska och svenska bolag handlar om regler och skatter. Alla länder har sina egna regleringar när det kommer till investmentbolag och börsen. Det blir dock svårt att gå in specifikt på enskilda länder utan det kan du själv sätta dig in i om du är intresserad. 

Att välja investmentbolag eller bara enskilda aktier

Du kan välja att köpa de aktier som ingår i ett utländskt investmentbolag var för sig. Det finns dock ett antal fördelar med att investera direkt i bolaget. En av de främsta är att det normalt blir billigare. Du kan då handla för en mängdrabatt vilket brukar kallas för substansrabatt. Som småsparare kanske du inte har ett jättestort kapital att investera. 

Du får även en bättre riskspridning eftersom investeraren tar dina pengar och sätter in de i andra bolag. Du behöver egentligen bara luta dig tillbaka och hoppas att dina pengar växer. De som driver investmentbolag är normalt proffs och tar hänsyn till alla detaljer. Du får alltså en bättre balans än om du bara sitter och köper enskilda aktier.

Du slipper läsa på om utländska marknader

Genom att investera i utländska investmentbolag slipper du grotta ner dig i utländska marknader och företag. Du behöver inte heller sätta in dig i lagar för ett enskilt land. Allt det sköter investmentbolaget åt dig.

 

Det du istället bör fokusera på är att läsa om investmentbolaget som du är intresserad av att investera hos. Hur ser det ut gällande ägarstrukturen? Har ägarna själva andelar i företaget? I så fall bör de vara måna om att företaget ska utvecklas. Det brukar finnas mycket data och historik som du kan analysera om du gillar sådant. 

 

Till en början kan det verka lite svårt att hitta information om enskilda investmentbolag på nätet. Särskilt om det gäller ett land som Belgien eller Nederländerna. Men om du bara lägger ner lite tid kommer du snart hitta forum eller bloggar som kan ge dig information. Står det på ett okänt språk fungerar det normalt med Google Translate. Du brukar i alla fall kunna bilda dig en uppfattning. Du kan till exempel kolla upp hur företaget har presterat de senaste fem åren.

Några utländska investmentbolag som är värda att nämna

Det finns alltså en hel del alternativ på marknaden. Kanske har du ett land där du tycker börsen är lite extra intressant? För många är det USA. Vi har en artikel där vi tittar närmare på amerikanska investmentbolag och presenterar några av dem. Normalt så brukar man nämna Berkshire Hathaway som den största spelaren här. Deras CEO är den välkände Warren Buffet och brukar kallas för den bästa investeraren i branschen. Men vi ska nu fokusera på några alternativ från Europa.

Ackermans & Van Haaren

Belgien är nog en okänd marknad för många men härifrån kommer detta investmentbolag. De investerar i allt från äldrevård till energi och fastigheter. De fokuserar främst på långsiktiga alternativ som kan växa under tid. Bolaget har idag över 20 000 anställda och finns i fler än 20 länder. Det är alltså ett stort och väletablerat investmentbolag vi har att göra med,

Fiat Chrysler automobiles

Rent tekniskt så är detta är ett holdingbolag som i sin tur ägs av italienska Exor. Det grundades redan 1927. Det är fortfarande samma familj, Angelli som styr företaget och bara det är väldigt imponerande. De äger flera av de största bilmärkena på marknaden, inte bara Fiat och Chrysler utan även Jeep och Alfa Romeo. Om du är en riktig bilfantast kan det vara ett bra bolag för dig. Ofta engagerar man sig mer om man investerar i något som man är intresserad av.

Pernod Ricard

Det är ett franskt bolag som har fokuserat på lite av varje men vars huvudsakliga investeringar är destilleribranschen. De har investerat i svenska företag där till exempel Absolut Vodka är inkluderade. De är också delägare i välkända destillerier som Chivas Regal och Beefeater Gin. Är du intresserad av goda drycker kan det alltså vara ett passande alternativ. Dock behöver du självfallet inte vara intresserad av en bransch för att investera i den.

Hur går jag tillväga?

Om du nu vill investera i utländska investmentbolag kanske du undrar hur du ska göra. Det är faktiskt inte svårare än att investera i svenska bolag. Om du blir kund hos några av de största aktiemäklarna som Avanza eller Nordnet kommer du hitta flera alternativ. Faktum är att båda dessa mäklare är generösa när det kommer till att representera den utländska marknaden. 

Så länge du är en registrerad användare på dessa sajter och har satt in pengar kan du köpa in dig. Du har också möjligheten att sälja när du vill. Det du måste vara lite extra uppmärksam på är skatten. Det handlar alltså om att du blir beskattad för dina vinster för en eventuell försäljning. Du behöver inte sätta dig in i enskilda länders skatteregler för investmentbolag. Det kan till en början verka ganska komplicerat men Skatteverket har bra vägledning och flera artiklar som kan komma väl till hands. Det går även att kontakta dem direkt om du är osäker på något.

Ska jag välja fonder eller utländska investmentbolag?

När du ska investera i börsen går valet ofta mellan fonder eller investmentbolag. Det gäller även om du vill köpa aktier i utländska alternativ. Fonder och investmentbolag är ganska lika varandra på många sätt. Men det finns också skillnader som du kan läsa mer om i andra artiklar. Det är också svårt att veta vilket som passar bäst då det beror på din situation.

 

Om du investerar i ett investmentbolag får du vara beredd på större risker men chansen till högre avkastning. Du måste även sätta dig in i skatter, rösträtt, courtage och andra termer. 

 

En fond styrs på ett helt annat sätt. Du måste betala en förvaltningsavgift men har ingen påverkan i hur företaget styrs, ingen rösträtt och inte chans på lika hög avkastning. Dock så är det ett lite tryggare alternativ för många småsparare. Man brukar även säga att fonder ger bättre diversifiering.

Ta hjälp av en ekonomisk rådgivare

Det är svårt att veta vad som passar en enskild person bäst utan att veta något om dennes situation. Därför är det bäst att du vänder dig till en ekonomisk rådgivare om du vill ha mer råd och tips. Det finns även flera forum på nätet där många delar med sig av sina bästa tips och erfarenheter. Alla hittar sina egna vägar att få information och det gäller även utländska investmentbolag. 

 

Ofta är det väldigt individuellt vad man föredrar. En del gillar att ta högre risker, andra vill se sina pengar växa under lång tid. Tänk även på att du faktiskt är fri att välja båda alternativen. Det finns inget som hindrar dig från att sprida ut dina investeringar i både fonder och aktier. Gör det som känns bäst för dig med andra ord.

Utländska bolag och förvaltningsavgift

Något som många tänker på när de ska köpa aktier är förvaltningsavgiften. En stor nackdel med fonder är att det har en väldigt hög förvaltningsavgift. Men hur fungerar det då om du vill köpa in dig i ett utländskt investmentbolag? De har också förvaltningsavgifter men de är normalt mycket lägre än för fonder. 

 

Om du inte är bekant med förvaltningsavgift så är det alltså den kostnad som företaget betalar för att driva verksamheten. Det är ingen säker summa utan det är något som kan ändras från ett år till ett annat. Därför är det ofta bra att hålla ett öga på denna och vara uppmärksam på stora förändringar. Du ska alltid kunna hitta denna siffra om du läser årsredovisningen för ett enskilt företag.

Fördelar och nackdelar med utländska investmentbolag

Det finns flera fördelar med utländska investmentbolag. En som är värd att nämna är att du kan få exponering över hela världen om du skulle önska. Allt handlar om vilka länder du väljer att investera i. Om du bara investerar i Sverige är du också väldigt låst då Sverige är en sådan liten ekonomi globalt sätt.

 

En annan fördel är att det är väldigt enkelt att köpa in sig hos aktiemäklare. Även om du aldrig har köpt aktier tidigare kommer du snabbt förstå hur du ska göra. Du kan också köpa dig in flera stora företag som de allra flesta känner till. Stora utländska investmentbolag har nämligen ägande i allt från Jeep till Coca Cola och Apple.

Vilka är nackdelarna med utländska bolag?

Så kommer vi då till nackdelarna. Den största nackdelen är att du förmodligen inte känner till lika mycket om enskilda investmentbolag. Då pratar vi om ägare och hur bolaget styrs. Den informationen är mycket enklare att hitta i Sverige. Förmodligen är du redan bekant med många av våra svenska investmentbolag. Du kan alltså behöva läsa på en hel del innan du gör en investering. 

 

En annan nackdel är att du kan behöva betala högre courtage om du köper in dig i utländska investmentbolag. Det beror dock helt på vilken budget du har och vad du tycker är rimligt. Analysera din egen situation och ta ett beslut baserat på det.

Vanliga frågor och svar om utländska investmentbolag

Ja, absolut! Det är inga problem alls. Om du är kund hos en aktiemäklare som Avanza kommer du hitta investmentbolag från hela världen som du kan investera i.

Det finns flera men du får till exempel en större spridning på dina investeringar. Om den svenska börsen skulle krascha har du fortfarande alternativ på andra marknader.

USA är den absolut största och står för 30% av ekonomin. Många väljer även europeiska bolag eftersom det känns tryggare än marknader i Asien och Ryssland. Du kan till exempel välja bolag från Frankrike eller Italien.