Spiltan aktiefond investmentbolag

Spiltan aktiefond investmentbolag

Spiltan aktiefond investmentbolag är en av de kändaste alternativen när det kommer till aktiefonder. De kännetecknas av de i huvudsak placerar sina tillgångar i en portfölj med svenska investmentbolag samt andra företag. Om du vill göra ett medvetet val och främst investera svenskt är det därför ett bra val. Du kan följa deras kurs under en längre period via tjänster som Avanza. Här kan du också sätta in pengar och köpa direkt.

Det är som är unikt med Spiltan är de egentligen inte driver någon egen verksamhet. De livnär sig istället på att sälja och köpa aktier i andra bolag. Alltså kan man säga att de investerar i andra företag. Om du tycker att enskilda aktier känns alldeles för riskfyllt kan detta vara ett bra alternativ. Det är också ett lite roligare och mer spännande alternativ än fonder. En annan fördel med ett företag som Spiltan aktiefond investmentbolag är att det även passar dig som är nybörjare på aktier.

Är Spiltan aktiefond investmentbolag synonymt med hög risk eller inte?

Det råder lite delade meningar om Spiltan aktiefond verkligen är ett stabilt alternativ eller inte. Den kan ses som en fond med hög risk på ett sätt. Du rekommenderas göra en investering i minst fem år för att du ska se en bra avkastning på denna fond. Generellt så är fonder tänkt som en mer långsiktig investering än andra aktier. Fonder är ju menat som en mer långsiktig investering i jämförelse med andra aktier. 

Om du drar ut siffror på hur Spiltan aktiefond investmentbolag har presterat under det senaste året kan du märka av upp- och nedgångar. Det är inte heller ovanligt att den ligger på minus. Det är dock inget att få panik över om du tänker lite mer långsiktigt. 

Som alltid med fonder måste man tänka på att en historiskt hög avkastning aldrig är någon garanti för framtiden. Allt kan hända på börsen och det är också det som tjusningen. Du får tänka lite som när du spelar casino. Man ska aldrig investera pengar som man inte har råd att förlora.

Vad är målet med Spiltan aktiefond?

En anledning till att detta investmentbolag har blivit så populärt är att de erbjuder en låg avgift. Målet är att du ska få bättre avkastning än om du gör individuella investeringar på Stockholmsbörsen. De låga avgifterna har också gjort fonden till en given favorit hos långtidssparande. Om du till exempel vill börja spara till din pension kan Spiltan vara ett bra alternativ. 

Är du nybörjare kan du alltid börja lite smått och lägga undan lite i fonden varje månad. Sedan ser du om det känns bra eller inte. Det finns även andra alternativ som till exempel indexfonder. Många tycker det är ett lite säkrare alternativ. Dock har den lite lägre avkastning. Det går alltså inte att ha hela kakan utan du får välja. Du får utgå från dina personliga mål och lita på din magkänsla. 

Håll dig uppdaterad om vad som händer

Även om du inte ska stirra dig blind på hur en fond går upp eller ned dagligen är det ändå bra att hålla dig uppdaterad om ekonominyheterna och läsa lite prognoser. Ibland sker det större händelser i världen som har en stor påverkan på världsekonomin. Det kan i sin tur ha påverkan på börsen och fonderna. Därför skadar det inte att läsa lite nyheter och se om det är läge att se över sina fonder. Känner du att det är svårt att ta in all information finns det många ekonomiska rådgivare som kan vara till hjälp. Det finns även en hel del forum och debattartiklar som kan vara till hjälp. När det kommer till fonder är det alltid bra att läsa så många synvinklar som möjligt. Då är det störst chans att du kan fatta ett bra beslut. 

De låga avgifterna är ett stort säljargument

Spiltan har många fördelar med något som många verkligen gillar med dem är att de har så låga avgifter. Deras avgifter ligger i skrivande stund på 0,2% och det är det inte många andra som kan konkurrera med. Du kanske frågar dig själv hur det är möjligt att de kan ha så låga kostnader? Det beror till stor del på att de har passiva förvaltare. Detta tillsammans med den goda exponeringen mot börsen i Stockholm gör dem väldigt konkurrenskraftiga. Lägg därtill att du själv inte måste sätta dig i enskilda fonder så har du många säljargument. 

Uppdelat i flera mindre fonder

Spiltan är ett väldigt stort företag där deras aktier är uppdelade i flera mindre fonder. Några exempel är Spiltan Aktiefond stabil och Spiltan högräntefond. Du kan alltså välja att investera i flera av dessa om du skulle vilja. Spiltan har även tagit emot flera utmärkelser genom åren för deras fonder och bolag. Det är alltså ett väletablerat företag vi har att göra med. Deras investmentbolag är alltså bara ett av åtta olika alternativ. De gör även skillnad på sina passiva och aktiva fonder. Oavsett vilket du väljer kan du räkna med ett långsiktigt sparande som ger hög avkastning på sikt. Om du undrar över något kan du alltid kontakta Spiltan direkt och be om mer information. 

Vanliga frågor och svar om Spiltan aktiefond investmentbolag

Det lättaste är att köpa in dig direkt hos Avanza eller Nordnet. Där bestämmer du också hur mycket du vill gå in med. Avanza är alltså en aktiemäklare där du kan registrera dig som privatperson med hjälp av ditt BankID.

Den kan vara det men generellt så är den tänkt att vara en mer långsiktig investering. De säger att du ska investera i Spiltan i minst 5 år.

Det är främst att de inte har några egna aktier utan endast investerar i andra bolag. Det gör att du själv får stor spridning på dina aktier.

Nej, men det är deras huvudsakliga syssla. De har dock en del andra investeringar som inte är svenska i grunden.