Bästa investmentbolag

Investmentbolag som du bör hålla ett öga på 2023

Investmentbolag är ett bra alternativ för dig som är nybörjare på aktiemarknaden. Det är tryggare än att köpa enskilda aktier och ofta lite roligare än fonder. På riskskalan ligger investmentbolag någonstans i mitten.

Men vilka är egentligen bästa investmentbolag? Vi ger dig våra bästa råd och tips i artikeln.

De bästa investmentbolag sett till resultat

Normalt så är stora och etablerade investmentbolag ett säkrare kort än ett mindre och okänt företag. Då brukar man titta på deras avkastning under de senaste åren. Du kan gå allt från 1 år till 10 år tillbaka i tiden. Det är också en skillnad på hur investmentbolag fungerar. En del äger endast aktier i andra bolag som också är börsnoterade. Andra investerar även i onoterade sådana.

Bästa investmentbolag sett till 1 år

 • Vestum
 • Idun Industrier
 • Doxa
 • Karolinska Development

 

Vestum: Detta är en koncern som främst förvärvar bolag som exponerar mot infrastrukturentreprenader och byggsektorn. De rör sig främst i de nordiska länderna och har som målsättning att öka tillväxten och lönsamheten i de företag de investerar i. Alltså är de aktiva tillsammans med företagsledningen i de uppköpta bolagen. 

 

Idun Industrier: Precis som namnet avslöjar så är det en industrikoncern. De har dessutom riktat in sig på svenska industrier och har som mål att ge god avkastning. Då handlar det främst om långsiktig avkastning. De grundades så sent som 2013 och har redan uppvisat väldigt goda resultat

 

Doxa: Ett annat bästa investmentbolag är Doxa vilka främst sysslar med dentalprodukter och fastighetsinvesteringar. De investerar både i noterade och onoterade börsbolag. Bolaget har sitt huvudkontor i Uppsala och har varit verksamma sedan 1987. 

 

Karolinska Development: Detta är ett bolag som är verksamma inom life science. Deras mål är att hitta medicinska innvoationer. Sedan investerar de och stötar de dessa innovationer så de kan utvecklas till färdiga mediciner. De är också främst verksamma på den nordiska marknaden. 

Bästa investmentbolag sett till 3 år

 • Seafire
 • Volati
 • Stockwik

 

Seafire: Seafire är ett investmentbolag som främst fokuserar på IT-branschen. De vill vara en långsiktig ägare som främjar tillväxten i varje investering. Det betyder att de också är verksamma i det operationella arbetet hos varje investering. De grundades 2016 och har idag sitt huvudkontor i Stockholm.

 

Volati: Detta är ett investmentbolag som fokuserar på industrier med tydliga affärsplaner. De vill arbeta nära styrelsen i sina investeringar och vara en långsiktig partner. De är verksamma på en global marknad och har också sitt huvudkontor i Stockholm. 

 

Stockwick: Stockwick är ytterligare ett investmentbolag. De väljer främst kvalitetsbolag som de vet kan prestera. Huvudkontoret finns i Täby. 

Bästa investmentbolag sett till 5 år

 • Lifco
 • Splitan
 • Creades

 

Lifco: Lifco är intresserade av specifika och nischade marknader. De har sitt huvudkontor i Enköping men har också en hel del dotterbolag runt om i Europa och resten av världen. Deras huvudsakliga fokus är att leverera tillväxt. 

 

Spiltan: Här är ett annat bolag som är intresserade av investeringar och tillväxt. Deras portfölj består både av onoterade och noterade bolag. Målet är alltid att skapa en långsiktig avkastning för akiteägarna. De fokuserar främst på IT och energimarknaden. 


Creades: Creades specialiserar sig på små och medelstora företag. De riktar sig inte mot någon speciell bransch utan är verksamma i flera sektorer. De har sitt huvudkontor i Stockholm.

Bästa investmentbolag sett till 10 år

 • Bure equity
 • Svolder
 • Latour

 

Bure Equity: Detta är ett investmentbolag som bygger på att utveckla lite större rörelser. De fokuserar på Norden och har investerat i en rad olika branscher. De har till exempel investerat i verkstad, vård och IT-sektorn. 

 

Svolder: Svolder förvaltar sådana bolag som redan är börsnoterade. Då fokuserar de främst på lite mindre nordiska företag. Deras vision är att vara en långsiktig aktör där de kan skapa avkastning för de som är ägare. 

 

Latour: Detta är ett bolag som är aktiva inom den industriella sektorn och inom tillverkning. De har sitt huvudkontor i Göteborg och har som huvudsyfte att utveckla sina företag. Det gör de främst genom att sätta sina representanter i styrelsen och genom en aktiv ledning. 

Bästa investmentbolag bland utländska och svenska alternativ

Många som är nybörjare på börsen brukar känna sig mer bekväma att investera i svenska investmentbolag. Du kan till exempel hitta investmentbolag Avanza som är väldigt bra alternativ. En aktie i ett investmentbolag fungerar på samma sätt som vilken annan aktie som helst. Du kan alltså köpa och sälja den bäst du vill. 

Har du kommit fram till att ett investmentbolag är det bästa alternativet för dig? Då återstår beslutet om vilket som är det bästa investmentbolag för tillfället. För att kunna göra en bra bedömning måste du känna till en del om investmentbolag och de termer som brukar användas. Då kan du också jämföra svenska investmentbolag med flera utländska alternativ.

Så definierar man ett investmentbolag

Innan du väljer ut ditt bästa investmentbolag är det bäst att veta exakt vad det är för något. De säljer och köper aktier i andra bolag ihop om att skapa avkastning. För små företag betyder det ofta väldigt mycket när en stor investerare går in. Det betyder att man kan expandera sin verksamhet på många sätt. 

Investmentbolag arbetar på väldigt olika sätt. Många är specialiserade på en eller ett par branscher. Det kan till exempel vara energi, IT eller medicin. En del investerar bara i svenska företag, andra är globala i sin verksamhet. 

Ett bästa investmentbolag sprider riskerna

Det som lockar många med investmentbolag är att du inte tar en lika stor risk. Eftersom investmentbolaget äger aktier i flera mindre bolag sprider du ut dina risker. Du får alltså en automatisk riskspridning. Exakt hur stor risk du tar beror på hur många bolag investeraren äger. 

Du slipper ta beslut om försäljning

En fördel som många gillar med ett bästa investmentbolag är att du själv slipper ta beslut om försäljning. Det sköter istället investmentbolaget på egen hand. De bestämmer även när de köper in nya bolag. Det finns inget som heter säker avkastning inom aktiehandel men det känns ändå tryggt för många. Dessutom visar många investmentbolag upp en hög avkastning vilket det finns flera exempel på. 

Frågor du bör ställa dig själv

När du ska hitta ett bästa investmentbolag kan du förstås se på siffrorna. De som har hög avkastning är med säkerhet väldigt duktiga. Men investeringar kan handla om mycket mer än så. Några av de frågor som du bör tänka igenom är därför följande:

 1. Är det viktigt för dig med värderingar? Många undviker till exempel investerare som är verksamma inom vapenindustrin eller liknande moraliska dilemman. Klimataspekten kan också vara viktigt att ta hänsyn till. 
 2. Hur bra ska riskspridningen vara? Det här handlar mycket om hur stora risker du själv är villig att ta. 
 3. Är det viktigt med en låg finansiell risknivå? Om du svarar ja på den frågan kanske en fond passar dig bättre. Det är också viktigt att ställa dessa två alternativen mot varandra. 

Att välja värdebolag eller tillväxtbolag

Investmentbolag kan på utsidan likna varandra väldigt mycket. Men när man tittar närmare märker man att så inte alls är fallet. Många investmentbolag väljer till exempel bara säkra investeringar som redan är etablerade. Dessa kommer aldrig bli några raketer men de är stabila och trygga. 

Andra väljer istället att investera i sådana bolag som kan bli mer lönsamma på sikt. Vad som anses som lönsamt är upp till varje styrelse att bestämma. Här kan avkastningen bli högre sett i det långa loppet men du tar också en större risk. Du vet ju inte om investeringen kommer vara lyckad eller inte. 

Det finns också bästa investmentbolag som är en blandning av båda delarna. De investerar både i onoterade och noterade bolag. Oftast är det väletablerade investmentbolag som har råd att göra lite mer riskabla investeringar. 

Du får automatiskt en bra riskspridning

Någonting du också borde kolla upp lite närmare om du vill säkerställa att få en bra riskspridning är att kolla upp investeringsbolaget lite närmare. Om ett investmentbolag endast riktar sig till en bransch är det ju faktiskt inte så låg risk som man faktiskt kan tro. Vissa branscher kan även vara känsliga för yttre faktorer. Det kan vi till exempel märka av vid kristider.

Om ett bästa investmentbolag bara riktar sig mot tillväxtbolag är det också lite mer riskabelt. Det är ju faktiskt ingen som vet hur det kommer gå för dessa bolag inom den närmaste framtiden. Om du vill säkra upp kan du därför investera i flera olika investmentbolag som är nischade på olika sätt. Det är nästan alltid bättre att spara långsiktigt än att bara tänka på att du ska göra en snabb vinst. 

Glöm inte läsa börsnyheterna

Du kan lära dig mycket genom att regelbundet läsa om vad som händer på börsen. Det finns många tidningar som till exempel Dagens Industri som rapporterar varje dag. Genom att läsa nyheterna kan du prognoser, vilka uppköp som görs av investmentbolag och hur det ser ut generellt sätt i världen. 

Även om du har att göra med ett bästa investmentbolag finns det aldrig några garantier för att du ska gå med vinst. Därför kan du se det lite som att du spelar på ett casino. Man investerar pengar som man har råd att förlora. En vinst är bara en bonus. 

Så investerar du i ett av de bästa investmentbolag på marknaden

Har du bestämt dig för att du vill gå in i ett investmentbolag med pengar är det enkelt att göra det. De ses som väldigt bra och långsiktiga investeringar. Det enklaste är att investera i ett bolag som redan följer ett marknadsindex. De flesta brukar även köra på säkra kort. Det är alltså några av de största företagen som finns på marknaden. Bland dessa räknas till exempel Investor. 

Om du kan bör du skapa en så varierad portfölj som möjligt. Välj investmentbolag som riktar sig till olika branscher. Du kan till exempel välja fastigheter och läkemedel. Ju smalare bransch desto högre risk. Du bör inte heller ha alldeles för många investeringar. Då kommer det bli jobbigt att hålla reda på. De flesta rekommenderar att du gör max 7 olika investeringar. 

Fonder och investmentbolag

Ofta när det pratas om bästa investmentbolag jämförs det mot fonder. Men det finns även något som kallas för investmentbolagsfonder. Om du inte vill spara pengar direkt i ett bolag kan du välja en fond istället. Då är det upp till din fondförvaltare att säga vilka bolag som ska ingå. 

Det finns en nackdel med det och den är att du måste betala dubbla avgifter. Dessa avgifter brukar dock vara ganska låga. Det är bara du själv som kan bestämma om det är värt det eller inte. Du kan alltid höra av dig till en rådgivare om du är osäker på vad du ska göra. Många låter en fondförvaltare sköta allt åt en själv. Då kan du lita på att denne försöker hitta bästa investmentbolag till dig. 

Vanliga frågor och svar om bästa investmentbolag

Det är lite upp till dig själv att avgöra men generellt så är det bolag som har stabil och hög avkastning. Helst ska de uppvisa positiva siffror över flera år.

Det skiljer sig väldigt mycket från företag till företag. En del väljer att bara investera i hållbara företag som kan visa upp en tydlig grön linje. Det kan även handla om andra etiska dilemman. Om sådant är viktigt för dig är det bäst att kolla upp varje enskilt bolag och läsa mer.

Ja, du kan köpa aktier i investmentbolag precis som när du köper aktier i andra företag. Du kan till exempel skapa dig ett konto hos Avanza och börja köpa och sälja. Då kan du även följa kursen.

Ja, det finns många svenska investmentbolag som har ett väldigt gott rykte. Ett av de allra största är Investor som har ett finger med i spelet lite överallt. Ett annat exempel är Spiltan Aktiefond investmentbolag.