Starta investmentbolag

Starta investmentbolag

Som investmentbolag handlar du med värdepapper och olika typer av aktier. De flesta har ett tydligt mål med sitt bolag vilket är att tjäna pengar. Denna typ av bolag är väldigt populära hos aktiemäklare som Avanza. Därför kanske det känns lockande att starta ett eget aktiebolag. Dock får du räkna med att gå in med ett stort kapital redan från början. 

Vem kan starta investmentbolag?

I praktiken kan alla som har råd med startkapitalet starta ett investmentbolag i Sverige. Det är dock inte alla som har kunskapen som krävs. Det gäller att du har en bra känsla för värdepapper och aktiemarknaden. Ditt företags huvudsakliga uppgift blir att göra en så kallad riskfördelning. Om det går bra har du möjligheten att hjälpa andra företag att växa. 

Att driva ett investmentbolag kommer med ett stort ansvar. Du tar på dig uppdraget att förvalta andra människors förmögenheter. Därför finns det även en del lagliga aspekter att ta hänsyn till. Det är viktigt att du är påläst och vet vad som gäller. 

Ansöka om tillstånd för att starta investmentbolag

Det första steget för att starta investmentbolag är att ansöka om tillstånd hos Finanansinspektionen. Ansökan gäller godkännande att handla med värdepapper på kommersiell grund. En sådan ansökan kostar 350 000 kronor. Om du vill starta ett AB måste du även lägga till startavgiften för det. Du måste alltså räkna med cirka 400 000 kronor bara i startkapital.

Ett investmentbolag ska enligt lag ha ett spritt ägande. Exakt hur många ägare det rör sig om är inte fastställt i lagen, det finns dock fall där 80 ägare inte var tillräckligt enligt rättspraxis. Att starta ett investmentbolag med andra kommer dock med flera fördelar. Du slipper ta all risk på egen hand och du har andra människor som kan komma med idéer och kontakter. Alla inblandade kan bidra på olika sätt i företaget.

Läs på om investmentbolag

Som ägare för ett investmentbolag måste du känna till olika termer i branschen. Vad innebär egentligen rabatt och premie, och vilket är att föredra? Om du inte har koll på hur det fungerar kan du lätt framstå som oseriös. Då kan det vara svårt att hitta samarbetspartners i branschen. 

De flesta som startar investmentbolag har en handelsutbildning i bakgrunden samt gedigen erfarenhet av branschen. Du måste ha goda kunskaper om hur du utvecklar företag för att sedan kunna sälja dem vidare. Om du ska sticka ut på marknaden bör du också ha en utmärkande företagsfilosofi. Då är det lättare att sälja in ditt företag till potentiella investeringar. 

Exempel på svenska investmentbolag som du kan läsa på om:

Aktie1 år
Latour B30,03%
EQT26,67%
Traction B22,17%
Investor B18,36%
NAXS18,02%
Data från Avanza (08/04/2022)

Ingenting slår praktisk erfarenhet

Vi hör ibland historier om människor med noll erfarenhet som lyckas på aktiemarknaden. Dock ska man komma ihåg att dessa personer är sällsynta och bara handlar med sina egna pengar. Investeringar kräver mycket mer än så. Därför är det viktigt att du skaffar dig praktisk erfarenhet och lär dig branschen från grunden. Lär dig av någon som verkligen förstår branschen fullt ut innan du funderar på ett eget investmentbolag.

Hur du kommer igång och starta ett investmentbolag

Det låter väldigt romantiskt med investmentbolag. Du försörjer ju faktiskt dig genom att hjälpa andra bygga upp ett större kapital. När du driver ett aktiebolag handlar du alltså med olika värdepapper. Dock så är det inte så enkelt som det kanske låter. Du får vara beredd på att gå in med ett väldigt stort kapital redan från början. Alla som vill starta ett investmentbolag måste alltså fråga sig själva om de har vad som krävs för att lyckas. Det är något som kräver mycket tid och engagemang. Du får vara beredd på att det krävs långa timmar och långa förhandlingar.

Aktiebolag som handlar kommersiellt med värdepapper

När du ska starta investmentbolag måste du öppna ett aktiebolag, alltså ett AB precis som vanligt. Investmentbolagets huvudsakliga syssla är alltså att handla kommersiellt med olika typer av värdepapper. Många fokuserar på en eller eller ett par olika branscher som de är bekanta med. Du kan dock sprida ut dina värdepapper över vilka branscher som helst. Det beror lite på hur stor risk du vill ta. Det beror också på vilka branscher du är intresserad av.

Detta krävs för att starta ett aktiebolag för kommersiell handel med värdepapper?

Tror du att investmentbolag skulle vara någonting för dig? Då kanske du också undrar vad som krävs? Faktum är att alla som har tillräckligt med pengar kan ansöka om att starta investmentbolag. Dock så krävs det också en hel del kunskap för att lyckas. Du måste också vara medveten om att du har ett stort ansvar om du driver ett investmentbolag. Du har hand om väldigt mycket pengar som tillhör andra människor.

Du måste inte bara ansöka om att starta ett aktiebolag, du måste även ansöka om tillstånd från Finansinspektionen. Du ska där ansöka om att få handla med värdepapper för kommersiell grund. Det är en ganska kostsam ansökan som går på 350 000 kronor. Det ger alltså en liten hum om hur mycket pengar du måste ha i startkapital. Du får även lägga till startavgiften för att öppna ett AB. Det är också en anledning till att det är väldigt många som är involverade i att starta ett investmentbolag. Det är inte många personer som kan ligga ute med de summor som krävs.

Varför ställs det andra krav på aktiebolag som handlar med värdepapper på kommersiell grund?

Anledningen till att det ställs så höga krav på den som vill starta investmentbolag och handla med värdepapper på kommersiell grund är för att det rör sig om ett så otroligt stort ansvar. Du har inte bara hand om dina egna pengar utan många andras. Det är också av denna anledningen som ett aktiebolag ska ha ett spritt ägande. En person får inte ta på sig hela ansvaret. Det är bra ur en personlig synvinkel eftersom du aldrig behöver ta på dig hela ansvaret själv.

Detta krävs för att starta investmentbolag

Så vad är det som krävs för att starta investmentbolag av dig som person. Det är ingenting som vem som helst kan göra. Du bör bland annat ha en bra utbildning och erfarenhet av att äga aktier. Du bör även hitta bra samarbetspartners som du kan lita på till 100 %. Här kommer en lista på några av de punkter som du bör tänka på om du vill starta upp en verksamhet i Sverige.

Rätt utbildning och erfarenhet

Du kanske har läst solskenshistorier om människor som börjar från noll och bygger upp en förmögenhet. Det är dock väldigt ovanligt att det händer. Därför är det viktigt att skaffa sig relevant utbildning för att starta ett investmentbolag. Det är till exempel bra att ha en ekonomiutbildning som grund. Du måste också ha goda kunskaper i att handla med värdepapper och hur man köper och säljer aktier. Du måste även ha ett gott samvete för affärer och kunna skilja en bra investering från en sämre.

Det finns idag många kurser på universiteten som handlar om investeringar och att starta investmentbolag. Du kan alltså studera allt som har med investmentbolag att göra. Du måste till exempel ha koll på den juridiska biten och även hur det går till rent praktiskt.

När du är färdig med din utbildning måste du också skaffa dig värdefull erfarenhet. Du kan till exempel försöka jobb eller praktik på en arbetsplats där man handlar med aktier eller är involverad i olika bolag. Det är också värdefull erfarenhet att arbeta på en bank eller någon typ av finansiellt institut.

Goda kunskaper i att investera

En annan punkt som är mycket viktig att tänka på är att du måste vara väldigt duktig på att investera. Det är ju det som hela arbetet går ut på. Det gäller att ha ett gott öga för affärer och kunna förutspå vilka företag som kommer lyckas i framtiden. Du måste även vara påläst i olika branscher och hålla dig uppdaterad om nyheter. Du kan börja att investera privat för att skaffa dig värdefull erfarenhet. Det finns många möjligheter att investera i värdepapper och andra aktiebolag idag. Du kan till exempel skapa ett konto på Avanza och börja sätta in pengar.

Det finns mycket information om att handla med värdepapper på nätet och vi rekommenderar att du läser så mycket som möjligt. Du kan också gå med i olika forum och prata med andra som också är intresserade av aktier och bolag. Det är också ett sätt att knyta nya kontakter och hitta nya investeringsmöjligheter.

Goda kunskaper i att utveckla bolag

En stor del i att starta investmentbolag handlar även om att kunna utveckla bolag. Det räcker inte med att göra en investering och sedan sitta och rulla tummarna. Du måste även kunna utveckla olika bolag och få dem att växa. Det är ett måste för att du ska kunna göra vinst. Det finns alltid en förbättringspotential och det gäller bara att hitta den. Om du har ett stort investmentbolag måste du även kunna göra det för flera bolag samtidigt. Ibland har du inte heller så stora resurser så då gäller det att kunna göra de rätta prioriteringarna.

Här spelar erfarenhet väldigt stor roll och det gäller att hitta möjligheter att utveckla bolag. Kanske kan du hitta arbetstillfällen där du får chansen att arbeta med just detta? Det är i alla fall ett bra ställe att börja. Sedan kan du arbeta dig vidare därifrån och starta dina egna bolag.

Erfarenhet att av sälja bolag

När du driver ett investmentbolag måste du även kunna sälja ett bolag när det är dags. Du måste veta vad som gäller ur en juridisk synpunkt och lära dig när det rätt läge. Det är aldrig någon som kan säga till 100 % hur framtiden på börsen ser ut. De som är experter kan dock tolka nyheter och prognoser på bästa sätt. För många är en försäljning av ett bolag något av det största som sker. Ett ägarskifte är en fas med flera olika punkter. Det gäller alltså att du har kontroll över denna processen.

Det finns mycket information om hur du säljer ett bolag på nätet. Dock är det också bra att gå en utbildning så du verkligen lär dig hur det fungerar. Du kan också använda dig av en ekonomisk rådgivare i början så du inte åker på någon kvarskatt eller extra avgifter. Det visar också hur viktigt det är med erfarenhet innan du ger dig in i något sådant.

Inget slår praktisk erfarenhet

Även om du kan läsa dig till det mesta finns det inget som är lika värdefullt som praktisk erfarenhet. Det gäller alltså att få in en fot i finansbranschen så snart som möjligt. Det är genom att köpa och sälja aktier som du lär dig vad som är en bra affär och vad som inte är det. Något som också kan vara väldigt användbart är att skaffa sig en mentor. Då har du någon du kan följa och någon som kan lära ut allt som du behöver veta i branschen. Det kommer vara otroligt värdefullt när du sedan ska stå på egna ben.

Att starta ett investmentbolag är kanske inte något man gör som nyexaminerad. Det är ofta bättre att skaffa sig värdefull arbetslivserfarenhet för att vara redo för det stora ansvaret. Du kan också bli delägare i ett företag innan du börjar fullt ut med investmentbolaget. Som ägare till ett investmentbolag måste du kunna föra dig och vinna folks förtroende. Det är ju ofta väldigt stora investeringar det rör sig om. Folk måste kunna lita på dig med sina pengar och med sina företag. Ofta står det även mycket på spel för dem.

Fördelar med Investmentbolag

Nu när du vet mer om vad som krävs för att starta investmentbolag tänkte vi gå vidare med vilka fördelar det finns med investmentbolag. Det är inte så konstigt att det är en populär investering med tanke på alla fördelar. Många ser det som ett lite tryggare val än andra aktier. Det är till exempel väldigt enkelt och smidigt. Du behöver inte själv läsa på om andra bolag utan tar rygg på etablerade namn. Det gäller om du själv köper aktier i investmentbolag vill säga. Dessa förvaltare har både resurser och kunnande att göra bra investeringar.

Sprida dina risker i aktieportföljen

En stor fördel med svenska investmentbolag är att de ofta har spritt ut dina tillgångar. De är alltså ägare i flera globala företag som är verksamma inom olika sektorer. Du kommer alltså automatiskt exponera dig mot en rad olika branscher. Det är en trygghet eftersom många branscher på börsen sällan faller samtidigt. Att sprida sina risker är ett av de första tipsen man får när man börjar handla med värdepapper. Det gör du alltså automatiskt om du väljer ett investmentbolag.

Sköts och hanteras av kompetenta företagare 

Som vi redan har varit inne på i texten krävs det väldigt mycket erfarenhet för att starta investmentbolag och gå med vinst. Du kan alltså räkna med att ett investmentbolag sköts av väldigt kompetenta företag. Ett exempel är familjen Wallenberg och Investor som har ett finger med i mycket av näringslivet i Sverige. De som driver dessa företag gör grundliga analyser och lämnar ingenting åt slumpen. Det är sällan de investerar i ett företag som de inte tror kommer få med vinst. Du kan alltså känna dig ganska trygg. Dock finns det aldrig några helt säkra kort när det kommer till aktier.

Tillgång till onoterade företag

Om du väljer att bli ägare i ett investmentbolag får du också tillgång till det som kallas för onoterade företag. Det innebär att du har aktier i andra bolag som ännu inte är noterade på börsen. Många investmentbolag väljer att investera i oprövade bolag som de tror kommer bli framgångsrika i framtiden. Du kan alltså vara med på tåget tidigt. Om de sedan blir noterade på börsen blir de ofta upptäckta och inte en lika lönsam investering.

Lägre kostnad

En annan skillnad är att du inte betalar lika höga avgifter som när du investerar i en förvaltningsfond. Den årliga avgiften är vanligtvis lägre i ett investmentbolag. Om du investerar i ett bolag som Investor brukar du bara betala 0,1 % i avgift. Det kan du jämföra med en aktiv fond där avgiften är 1,5 %. Om du väljer ett investmentbolag kan du ofta handla med rabatt vilket också är en fördel.

Bra för den som vill göra längre investeringar

Om du vill spara långsiktigt är investmentbolag ett väldigt bra alternativ. Du kanske vill spara till din pension eller tills dina barn ska ta studenten och flytta hemifrån. Investmentbolag är verkligen ett alternativ där aktierna får växa över tid. Det sägs att du ska investera i minst 10-15 år för att det ska bli lönsamt. Alltså är det inget bra val för den som vill tjäna snabba pengar.

Diversifiera din aktieportfölj

Om du redan äger ett par aktier men vill diversifiera ditt kapital är ett investmentbolag precis det du behöver. Som vi redan nämnt i texten köper du in dig i flera olika bolag när du köper aktier i investmentbolag. Du kan alltid kolla upp vilka branscher de är aktiva inom. Vissa vill inte investera i vissa bolag på grund av moraliska skäl. Det kan till exempel vara tobaksbranschen eller vapenbranschen. Då kan du kolla upp det investmentbolag du tänkt investera i och se vilka företag de är involverade i. Du kan också se vilka fysiska personer som sitter i styrelsen.

Skillnader och likheter mellan investmentbolag och fonder

Investmentbolag och andra fonder har mycket gemensamt. När du investerar får du tillgång till flera andra företag utan att du behöver göra något själv. Du får alltså automatisk riskspridning utan att själv behöva läsa på om olika företag. Du måste också betala en avgift oavsett vilken av dessa investeringar du väljer. När du väljer fonder betalar du en förvaltningsavgift. När du väljer investmentbolag kommer avgiften i form av resultaträkningen. En annan likhet är att aktierna förvaltas av ett team och inte av dig själv. Sist men inte minst så är detta två investeringsformer där du rekommenderas investera på lång sikt.

Skillnaden är att ett investmentbolag är ett renodlat aktiebolag som handlar aktier på olika börser. Om du är investerare i fonder sparar du direkt i fonder. Båda passar bra om du vill ha en bra riskspridning och avkastning över en längre tid. Vilket som är bäst brukar vara en smaksak.

Substansvärde och substanspremie

En substanspremie innebär att aktien till ett fastighetsbolag kostar mindre än själva substansvärdet. Då tittar man på det bokförda värdet. Affärsidén hos ett investmentbolag är ju att investera i andra företag och ta del av deras värdeökningar. Alltså är det förhållandevis enkelt att räkna ut deras substansvärde. Det ser du genom att kolla på priset per aktie.

Substansvärde

För att kunna räkna ut en substanspremier måste du först räkna ut ett substansvärde. Det är alltså det totala värdet av tillgångar minus skulder. Om du investerar i ett investmentbolag presenterar de alltid sitt substansvärde i olika ekonomiska rapporter. Det är då en officiella siffran.

Substanspremie

En substanspremie betyder att aktien värderas högre än tillgångarna i bolaget. Det betyder att det är billigare att köpa varje tillgång istället för att köpa en aktie. Nivån bestäms både av företagets nuvarande vinst och prognosen för framtiden. En substanspremie betyder alltså att marknaden är beredd att betala ett högre pris än vad aktien är värd. Det betyder alltså att det finns en stark tro på tillväxt. Det sker även när ett investmentbolag har investeringar i onoterade tillgångar.

Vad är skillnaden mellan ett investmentbolag och ett Private Equity-bolag?

Om du söker efter investmentbolag kan du också stöta på bolag som kallar sig för private equity-bolag. De fungerar i princip på samma sätt. Den stora skillnaden är ett private equity-bolag har som affärsidé att endast investera i onoterade bolag. Ett investmentbolag kan däremot investera både i onoterade bolag och i börsnoterade sådana. Man kan alltså säga att ett private equity-bolag tar en större risk.

Skillnad mellan investmentbolag och riskkapitalbolag

Ett riskkapitalbolag är exakt samma sak som ett private equity-bolag. Det är bara två olika benämningar på samma typ av företag. Ett riskkapitalbolag väljer alltså också att endast göra investeringar i onoterade bolag. Så är inte fallet för ett investmentbolag. Det finns inga rätt och fel i vilket man ska välja. Det kan handlar mycket om hur du är som person och hur stora risker du är villig att ta. Det kan därför vara bra att läsa på om de olika alternativen och försöka tolka prognosen för framtiden.

Bolagsskatten vs kapitalskatt – därför är det bra att äga aktier i ett aktiebolag

När du äger ett aktiebolag måste du betala något som kallas för bolagsskatt. Det är en statlig inkomstskatt som alla aktiebolag måste betala. Skatten är alltid proportionell vilket betyder att du betalar samma procentsats oavsett hur stor vinst du har gjort. Skatten ligger för närvarande på 20,6 %. Du kan styra din vinst till ganska stor del genom dina löneuttag. Det är också något du måste läsa på om och sätta dig in i när du ska bli ägare i ett aktiebolag.

Kapitalskatt är en skatt som dras på utdelningar och kapitalvinster. Du måste till exempel betala denna skatt när du säljer dina aktier. Normalt så ligger denna skatt på 30 %. Det finns vissa saker som kan påverka skatten som till exempel ägarstruktur och kommunalskatt. När du betalar kapitalskatt betalar du alltså skatt på redan skattade pengar. Det är något som ofta kritiseras av näringslivet eftersom det minskar intresset för att starta företag.

På grund av kapitalskatten är det viktigt att noga överväga när du ska sälja dina aktier. Om du inte är riktigt säker är det bättre att hålla kvar dina aktier till ett senare tillfälle. Annars får du räkna med att en del av vinsten kommer falla bort i skatt.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Vad krävs för att starta ett investmentbolag?

Du måste först och främst ha ett väldigt stort startkapital för att kunna ansöka om alla tillstånd och certifikat som krävs. Du ska till exempel ansöka om ett tillstånd från Finansinspektionen. Dessutom krävs stor erfarenhet och kunskap om hur man köper och säljer aktier.

Vad är värdepapper?

Värdepapper är ett samlingsnamn för alla digitala och fysiska dokument som har ett värde. Det kan till exempel vara aktier eller fonder.

Hur tjänar man pengar på investmentbolag?

Affärsidén för ett investmentbolag är att investera i andra företag och tjäna pengar genom vinstutdelningar och utveckling. De tjänar alltså pengar på belåning genom hävstång och på flera andra punkter.

Hur beskattas investmentbolag?

Ett investmentbolag är skatteskyldiga för alla sina inkomstutdelningar. De betalar också en schablonskatt på 1,5 % av värdet av sin portfölj. Det görs vanligtvis i början av året.

Vilka investmentbolag ska man ha?

Det beror lite på hur stora risker du är villig att ta. Du kan till exempel välja ett investmentbolag som investerar i onoterade bolag med lite högre risk. Ett etablerat alternativ är Investor som är delägare i flera stora företag i Sverige.

Vad är substansrabatt i ett investmentbolag?

En substansrabatt är när en aktie kostar mindre än marknadsvärdet. Man brukar normalt ange substansrabatten i procent.

Vad innebär substanspremie i ett investmentbolag?

Substanspremie är den negativa skillnaden mellan bolagets aktiekurs och substansvärde. Det betyder att aktien kostar mer än vad den beräknas vara värd.