Starta investmentbolag

Starta investmentbolag

Som investmentbolag handlar du med värdepapper och olika typer av aktier. De flesta har ett tydligt mål med sitt bolag vilket är att tjäna pengar. Denna typ av bolag är väldigt populära hos aktiemäklare som Avanza. Därför kanske det känns lockande att starta ett eget aktiebolag. Dock får du räkna med att gå in med ett stort kapital redan från början. 

Vem kan starta investmentbolag?

I praktiken kan alla som har råd med startkapitalet starta ett investmentbolag i Sverige. Det är dock inte alla som har kunskapen som krävs. Det gäller att du har en bra känsla för värdepapper och aktiemarknaden. Ditt företags huvudsakliga uppgift blir att göra en så kallad riskfördelning. Om det går bra har du möjligheten att hjälpa andra företag att växa. 

Att driva ett investmentbolag kommer med ett stort ansvar. Du tar på dig uppdraget att förvalta andra människors förmögenheter. Därför finns det även en del lagliga aspekter att ta hänsyn till. Det är viktigt att du är påläst och vet vad som gäller. 

Ansöka om tillstånd för att starta investmentbolag

Det första steget för att starta investmentbolag är att ansöka om tillstånd hos Finanansinspektionen. Ansökan gäller godkännande att handla med värdepapper på kommersiell grund. En sådan ansökan kostar 350 000 kronor. Om du vill starta ett AB måste du även lägga till startavgiften för det. Du måste alltså räkna med cirka 400 000 kronor bara i startkapital.

Ett investmentbolag ska enligt lag ha ett spritt ägande. Exakt hur många ägare det rör sig om är inte fastställt i lagen, det finns dock fall där 80 ägare inte var tillräckligt enligt rättspraxis. Att starta ett investmentbolag med andra kommer dock med flera fördelar. Du slipper ta all risk på egen hand och du har andra människor som kan komma med idéer och kontakter. Alla inblandade kan bidra på olika sätt i företaget.

Läs på om investmentbolag

Som ägare för ett investmentbolag måste du känna till olika termer i branschen. Vad innebär egentligen rabatt och premie, och vilket är att föredra? Om du inte har koll på hur det fungerar kan du lätt framstå som oseriös. Då kan det vara svårt att hitta samarbetspartners i branschen. 

De flesta som startar investmentbolag har en handelsutbildning i bakgrunden samt gedigen erfarenhet av branschen. Du måste ha goda kunskaper om hur du utvecklar företag för att sedan kunna sälja dem vidare. Om du ska sticka ut på marknaden bör du också ha en utmärkande företagsfilosofi. Då är det lättare att sälja in ditt företag till potentiella investeringar. 

Exempel på svenska investmentbolag som du kan läsa på om:

Aktie1 år
Latour B30,03%
EQT26,67%
Traction B22,17%
Investor B18,36%
NAXS18,02%
Data från Avanza (08/04/2022)

Ingenting slår praktisk erfarenhet

Vi hör ibland historier om människor med noll erfarenhet som lyckas på aktiemarknaden. Dock ska man komma ihåg att dessa personer är sällsynta och bara handlar med sina egna pengar. Investeringar kräver mycket mer än så. Därför är det viktigt att du skaffar dig praktisk erfarenhet och lär dig branschen från grunden. Lär dig av någon som verkligen förstår branschen fullt ut innan du funderar på ett eget investmentbolag.