Investmentbolagindex

Investmentbolagindex

Det finns många nya termer att sätta sig in i gällande aktiehandel och investeringar. Ett av dessa är investmentbolagindex. Det går även under namnet ibindex. Det är ett slags aktieindex där målet är att se utvecklingen hos aktiva investmentbolag hos Stockholmsbörsen. Man började mäta det redan 2014. Idag är det något som uppdateras dagligen. Men vad kan du egentligen ha för nytta av investmentbolagindex?

Studera historiken på ett enkelt sätt

Du kan ha nytta av ett investmentbolagindex om du vill se hur det har sett ut historiskt. Du kan välja att gå tillbaka de senaste 30 dagarna eller flera år tillbaka i tiden. Normalt så jämförs det mot själva Stockholmsbörsen vilken förkortas OMXS. Historiskt sätt så har investmentbolag haft ett högt och stabilt värde. 

Europa står för oroliga tider ekonomiskt och många funderar över hur de ska göra smarta investeringar. Kanske vill du hitta ett stabilt alternativ med låg risk? Dock säger inte tidigare statistik allt om vad som kan hända i framtiden. På så sätt är aktiehandel lite som att spela på casino. Du kan aldrig vara säker på att gå med vinst. Därför bör ett investmentbolagindex aldrig ses som en säkerhet. 

Följ enskilda investmentbolag

Med detta index har du inte bara möjlighet att följa investmentbolag som helhet. Du kan även se trender och aktier för enskilda bolag. Här är några exempel på bolag som du kan följa:

  • Spiltan 
  • Investor B
  • Linc
  • NAXS

Du kan till exempel se hur priset har gått upp den senaste månaden eller flera månader tillbaka. Även om det inte är helt säker prognos är det skönt att ha något att luta sig tillbaka mot. Det ger dig alla fall möjligheten att jämföra olika bolag mot varandra. Du kan även se statistik på ett bolags substansvärde vilket hänger ihop med rabatt och premie. Med andra ord kan du analysera och se om det är köpläge eller inte. 

Köp in dig i större bolag

Om du är ny på aktiemarknaden är det ofta tryggare att köpa in sig i större bolag som redan följer ett index. Då kan du på ett enkelt sätt hålla koll på siffrorna. Dessutom brukar det finns många prognoser från människor som insatta i börsen och lever på att köpa och sälja aktier. Sedan kan du gå vidare till mindre bolag.